总想亲身弹奏著名的教堂管风琴?现在您每天都能做到! 

Het geheim van de levensechte klank en de overweldigende kerkorgelervaring, is een unieke technologie, Hauptwerk genaamd. Tal van beroemde pijporgels in Europa zijn door specialisten opgenomen. Letterlijk pijp voor pijp! Een ongelooflijk tijdrovend werk, maar de enige manier om het geluid zó realistisch weer te geven (niet te vergelijken met de gewone sampling techniek). En het mooie is: ook de echte kerk akoestiek en alle andere denkbare bijgeluiden zijn opgenomen. Een register die openschuift. het zachte geritsel van de tractuur. Ook alle oneffenheden zijn opgenomen. Dat maakt de klank echter en meer doorleefd dan u ooit hoorde. Inmiddels zijn onze orgels leverbaar met meer dan 100 sets, waaronder de orgels van de Bovenkerk te Kampen, het Cavaillé Coll orgel te Metz, het Bätz orgel te Utrecht en het Trost orgel te Waltershausen. En het aantal beschikbare sample-sets groeit nog steeds. In de toekomst zullen alle belangrijke orgels virtueel bespeelbaar worden.

 

Wat is het verschil met elektronische orgels?

U ervaart in Hauptwerk vooral een ‘natuurlijk’ geluid. Waar bij andere elektronische orgel leveranciers beperkt gebruik wordt gemaakt van echte orgels, worden deze bij Noorlander orgels compleet weergegeven. U ervaart het alsof u in de kerk zelf aan het spelen bent!

Doordat elk register pijp voor pijp is opgenomen (met en zonder evt. tremulant en nagalm) is een enorme rekenkracht nodig. Daarom zijn onze orgels voorzien van een razendsnelle computer, die al deze audio fragmenten in kan laden. Het resultaat is een zeer natuurgetrouw geluid. Noorlander vindt het Hauptwerk orgel om die reden een veel beter instrument dan de bestaande traditionele merken.

 

Waarom is deze klank dan zo realistisch?

Omdat het originele orgel pijp voor pijp is opgenomen in de desbetreffende ruimte. In Hauptwerk zien we het orgel in samenspraak met de ruimte waarin deze staat. De ruimte is immers van grote invloed op hoe u de klank van een orgel ervaart. Er worden minimaal drie opnamen per registertoon gemaakt om de ruimtewerking  optimaal weer te geven. Ook oneffenheden en ‘foutjes’ in de klank zijn opgenomen. Daardoor hoort u geen geluid, maar een ‘levend’ virtueel orgel, zoals bij een echt pijporgel. Zelfs de geluiden van de mechanieken en windvoorziening zijn ook opgenomen.

 

Wat maakt deze klanktechniek zo bijzonder?

Realisme! U krijgt bijna hetzelfde gevoel, als wanneer u op de orgelbank van een eeuwenoud pijporgel plaats neemt. Het machtige gevoel dat u de koning der instrumenten bespeelt, levert voelbare inspiratie op. Waar elektronische orgels vaak ‘luister vermoeidheid’ creëren, gaat bij een Hauptwerk orgel een wereld voor u open.

Daarnaast is het fascinerend dat u één compleet orgel hoort, een natuurgetrouwe kopie! Geen verzameling samples van meerdere orgels, om de dispositie maar compleet te maken. Nee, als u op een klein orgel speelt hebt u weinig registers tot uw beschikking en speelt u op een groot orgel, dan hebt u veel registers tot uw beschikking. U kunt het klankkarakter en de dispositie van uw orgel geheel op uw eigen wensen afstemmen. Daarnaast bent u niet beperkt tot een orgel, maar kunt u zo veel (pijp)orgels en klanken aanschaffen als u maar wilt. Of u nu houdt van Barok, Romantiek of Modern het is allemaal mogelijk. Want u kiest eenvoudigweg de samplesets uit, die het meest passen bij uw favoriete muziek. Hauptwerk overtreft hiermee de traditionele, elektronische orgels op alle fronten.

Noorlander orgels biedt u een prachtig meubel aan, gecombineerd met de meest realistische weergave van echte pijporgels. En dat in uw eigen huiskamer!

  

More information?         please, do not hesitate to contact us